bokhandlarn

Jorden runt-läsning: Sydkorea

3 kommentarer

sydkoreas-flagga

Min senaste litterära resa tog mig till Sydkorea, och den var minst sagt… speciell. För att förtydliga, positivt speciell. Jag har mött Chi-Hon och hennes syskon (plus far) i jakten på sin försvunna mor medan de kommer till terms with livet som passerat förbi, och rädslan att kanske aldrig mer få se personen som alltid vart där för dem.

_________________________________________________

When sixty-nine-year-old So-nyo is separated from her husband among the crowds of the Seoul subway station, her family begins a desperate search to find her. Yet as long-held secrets and private sorrows begin to reveal themselves, they are forced to wonder: how well did they actually know the woman they called Mom? 

________________________________________________

Medan jag läste boken kunde jag inte hjälpa att kolla in lite recensioner på Goodreads. Det centrala temat på dessa recensioner verkade vara att mamman var för otrovärd, för… mycket. Så let’s börja där. Jag håller inte med.

En mor offrar sig själv oftast på ett sätt de flesta inte har någon aning om. Visst, ibland kan det bli fel, men när det väl kommer till kritan inser man att ens mamma sällan haft en annan identitet än just mamma.

Att en person som försvinner eller dör börjar ses i ett annat ljus där allt om henne visat sig vart underbart och helt perfekt är väl common psychology 101: man inser inte vad man haft förrän det är borta.

Boken i sig berättades på ett väldigt intressant vis. I andra person. Och tredje. Och till och med första. Men den började i andra person (”When you write 24 july 1938 as your mothers birth date, your father corrects you… s. 2) vilket var väldigt intressant.

På ett sätt var boken väldigt förvirrande. Vem sjutton är det som pratar? Vi började med Chi-Hon (andra person), sen brorsan Hyong-Chol (tredje person) och fortsatte med fadern (andra person), sedan den yngre systern och ja… det tog ständigt någon sida att förstå vem det var som läsaren skulle fokusera på. Men, MEN, när det väl var utrett så var just den berättelsen helt fantastisk. Det var helt enkelt värt det att historien var lite förvirrande.

Nästa resa

Guadalajara (typ) – Mexiko

mexiko

Please look after mother av Kyung-Sook Shin

Korean Orig. title: 엄마를 부탁해 (Ŏmma rŭl put’akhae)

Svensk titel: Ta hand om min mor

Antal sidor: 261

Förlag: Phoenix fiction

Kom i min ägo: Köpte på jobbet hösten 2011

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

3 thoughts on “Jorden runt-läsning: Sydkorea

  1. Pingback: Läst i januari « bokhandlarn

  2. Pingback: Sammanfattning av jorden runt-läsningen (första halvåret) | bokhandlarn

  3. Pingback: Utmaningar 2014 | bokhandlarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s