bokhandlarn

När Ankeborg drabbats av fetma

Lämna en kommentar

12ed7d63-5789-43f5-a6ef-14fd59d27fbe

Handling (från Goodreads):

Duck city är belägrat, och fienden stavas fetma. Regeringen har dragit igång Operation Ahab för att bekämpa ””den vita valen”” med hjälp av kontroll och stränga bantningskliniker. Men suget efter fett, socker och salt är lönsamt, och magnaten John von Anderson djupfriterar glatt vidare i skydd av dunkla regelverk och högt uppsatta vänner.

Andersons brorson Kalle, som själv väger över 200 kg, är anställd i en av fabrikerna och är också den betydligt smalare von Anderssons levnadstecknare. Som sådan kommer han i kontakt både med farbroderns älskarinna Kajsa och dissidenten och litteraturprofessorn Harold Bell – två själar som också tyngs av den stora vita valen. 

Lena Anderssons Duck city är en stad som är på bristningsgränsen både fysiskt och psykiskt, en stad som är både obehagligt bekant och bedrägligt främmande

Kommentar: 

Alltså WOW. Just WOW!!

Vilken samhällssatir! Önskar den inte tagit slut så fort, och så hemskt. Men man tar det man får. Lena Andersson har skapat sig ett extremt samhälle: Duck City, helt taget från Ankeborg och Kalle Ankas värld. Men denna gång är det inte Björnligan (eller..?) som Kalle och hans brorsöner samt Joakim ska kämpa mot, utan fetma. Duck City är i krig mot den vita valen. Mot fetman. Vi får följa med i ett extremistiskt samhälle av dubbelmoral och de mest hemska åtgärder för att både ha kvar fetman och utrota den en gång för alla.

Jag hade förväntat mig någon form av kall humor, att ett allvarligt ämne (fetmaepidemi) skulle dras till sin spets på ett humoristiskt sätt. Rätt hade jag ju, men det var ett slags djup till det hela som träffade direkt i magen. Det som träffar mest är det där mellantinget som inte finns. Extrem fetma eller extrem anorexi. Bantnings”tipsen” (more bantningsforcing) var så grymt ohälsosamma att jag ville skrika. Jag känner att folk inte bara borde läsa den för att den är bra och underhållande, jag känner att folk liksom behöver läsa den!

– Du kan ju hugga av någon del så blir du lättare, sa Harold
Förläggaren torkade sig om munnen.
– I och för sig. Men det är aldrig något lätt beslut. Och vilken del ska man offra i så fall.
– Huvudet?
– Inte särskilt tungt.
– Nej, inte på alla.
(sid. 79)

Rekommenderar den verkligen för denna bok var så otroligt underbar, hemsk, skrämmande, rolig och briljant!

Duck City av Lena Andersson | Antal sidor: 211 |  Utgivningsår: 2006 | Förlag: En bok för alla (indeed!) | Från: Reabordet på jobbet, augusti 2012

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s