bokhandlarn

Därför är jag vegetarian

1 kommentar

vegetarian

(Kort) Handling:

Boken sammanställer tjugofem vegetarianer i olika åldrar och yrken som berättar sina egna historier kring varför de blev vegetarianer.

Kommentar:

Ibland behöver man bli påmind om vem man är och framförallt varför man är den man är. Livet består av en massa val, och kanske är det just därför det är så lätt att känna sig utdömd av andra – just för att du hade kunnat välja en annan väg.

När jag var 14 år (snart 10 år sedan) bestämde jag mig för att bli vegetarian efter flera år av att önska. Istället för att låta mig vara eller rent av bara se det som ett litet faktum att jag inte äter kött så har diverse folk då bestämt att jag är…

Provocerande som med min vegetariska livsstil tydligen säger att alla köttätare är dåliga människor

… Grymt duktig då det är såååå svårt att ge upp kött (förutsättande då att alla har samma smaklökar)

Rebellisk och en sån som kastar färg på de med päls

… Inte bra nog då jag inte är vegan utan BARA vegetarian (tro mig detta kommer mer från köttätare)

… Gillar att debattera om varför kött är dåligt

… Är hälsosam

… Är inte hälsosam

… Är ett hot.

Är detta då sant? Skulle jag inte vilja påstå. Man kan inte känna någon bara av att höra om personen är vegetarian, köttätare, kristen, ateist, muslim, feminist, eller amerikan. Och långt ifrån alla tar illa vid min vegetariska livsstil. Många blir rent av inspirerade och vill veta mer. Men tack vare mycket av det ovanför har jag liksom gått och förtryckt mig själv och inte direkt haft lust att prata – eller vara stolt – över min kost. Hence, the book.

Har haft boken galet länge i min bokhylla men nu har jag läst den. Jag kan tänka mig att boken var tänkt som en inspiration mot en vegetarisk livsstil i en tid då det är något före sin tid att just vara vegetarian (de flesta av berättarna började inte på 70-talet utan mycket mycket tidigare). Känner mig något stärkt och mer säker på att jag gör mycket rätt som uteslutit kött från min kost.

Tyvärr kände jag att denna diversitet bland de olika vegetarianerna bara var bullshit. Svenskar. Kristna. Svenskar. Okej, boken är från 70-talet men ändå. Själv är jag aldrig intresserad av vad ”vanliga svenskar” tycker och tänker. För det finns inget sådant begrepp för mig. Jag ryser varje gång jag hör när någon åkt utomlands och pratar om hur skönt det var att hotellet i alla fall var fullt av andra svenskar. So? Okej, nu börjar jag dra ifrån ämnet här men det var en väldigt lättläst bok som gick snabbt att ta sig igenom och jag rekommenderar den till de som känner att de är lite nyfikna på en vegetarisk livsstil, eller rent av behöver bli påminda om varför de från början blev vegetarianer.

Så varför är då JAG vegetarian? Sanningen är att det inte finns något ”text book answer”. Det är hundra anledningar och det är en anledning. Ena dagen lutar det mer åt rättigheter, andra dagen om miljö. Se det som en klump. Se det som en livsstil. Se det som något som jag tror på.

Därför är jag vegetarian av Per Ragnar| Antal sidor: 111 |  Utgivningsår: 1976 | Förlag: Zindermans| Från: Arvet från Astrid

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

One thought on “Därför är jag vegetarian

  1. Pingback: Utmaningar 2014 | bokhandlarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s