bokhandlarn

Matrevolutionen

1 kommentar

10778738

Handling (från förlaget):

Lågkolhydratkosten blir allt populärare, fettskräcken avtar. Är du nyfiken på hur och varför LCHF är det bästa sättet att hålla sig frisk och smal? Vill du också ta del av kostdoktorns njutmetod? Följ med på en spännande resa från fettskräckens tid till en ny och stor matrevolution som kan göra dig till en friskare människa. I den här boken ger dig Andreas Eenfeldt både teori och praktik på ett underhållande sätt.

Andreas Eenfeldt är läkare och driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn.se. Här är kunskapen som dagligen får 25 000 att besöka den – och mer. Boken avslutas med ett guideavsnitt fyllt av tips och recept samt vanliga frågor och svar: Allt du behöver för att starta din egen matrevolution. 

Kommentar: 

Den här recensionen kommer nog bli lite annorlunda mot min goodreads-recension. Ju mer jag får processa det jag läst, desto mer sjunker betyget för denna bok, tyvärr.

Början av boken påminner mycket om kursen jag läste i våras i Internationell Hälsa B; Nutrition, Hunger och Hälsa. I den kursen gick vi djupare in på hur kroppen fungerar rent nutritionsmässigt för att verkligen förstå vad som händer när svält (och fetma) sker. Den delen av denna bok var galet intressant, som en liten uppfräschning. Detsamma gäller när han förklarade myten om fett och att det skulle vara farligt. Andreas gick verkligen djupt inpå med historia och allt om hur den kom till. So far so good.

Problemet känner jag med en bok som har ett väldigt insnöat ämne som dessutom författaren argumenterar hårt för är att det blir mycket upprepningar. Speciellt i mitten, i slutet kom tempot upp en del. Han förespråkar ju LCHF och nu har det blivit lite kontroversiellt så man får ju ta boken med en nypa salt. Mycket om hur kroppen fungerar med näring är ju fakta. Sen hur du ska bibehålla med kosten kan man ju diskutera. Jag känner lite det här med att när någon erkänner hur fel filosofi man haft i flera år (fett är farligt) och sen propagerar benhårt för något annat (LCHF).. Vad säger att det i framtiden inte kommer vara en minst lika dålig idé? Som redan nu när LCHF börjar kritiseras rejält. 

Det jag tycker var det allra trista med boken är hur han förespråkar köttdieten och sen liksom snabbt argumenterar mot att det inte alls är farligt, att det rent av är farligt att vara vegetarian (känns som han inte tagit reda på det så mycket) och där slutade jag lyssna. Jag är vegetarian. Jag kommer fortsätta vara vegetarian. Sen kan folk argumentera hur de vill. 

Betyg: obestämt. Första halvan får nog en 4 av 5. Andra får nog 2 av 5

Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat av Andreas Eenfeldt|Antal sidor: 255|  Utgivningsår: 2011 | Förlag: Månpocket fakta| Från: September 2012 (något pocketerbjudande)

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

One thought on “Matrevolutionen

  1. Pingback: Utmaningar 2014 | bokhandlarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s