bokhandlarn

Nedkopplad

Lämna en kommentar

nedkopplad-en-familj-ett-experiment-ett-liv-utan-teknik

Handling (från förlaget):

Hej då tv, internet och mobil! Det här är digital detox!

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.
Att vara Nedkopplad medför problem, både praktiskt och känslomässigt. Men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat – familjen som tidigare brukade sitta framför varsin skärm och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet.
är en underhållande familjeskildring – men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv. Nedkopplad skildrar med lika stor del humor som allvar vad det faktiskt innebär att vi idag nästa alltid är uppkopplade. Missa inte berättelsen om hur sex månaders digital avgiftning förändrar fyra personer för alltid.

Kommentar: 

Det är så härligt när människor kan vara inspirerande men samtidigt roliga och bjuder på sig själva. Precis så var denna bok, och jag blev galen i den!

För min del så gav den mig inte så mycket ny kunskap i form av vår generations användande av teknik, jag vet mycket väl att det är tekniken som äger oss istället för tvärtom. Men sättet som Susan Maushart berättade sin och hennes familjs historia om att leva i ett halvår utan teknologi var både rolig och inspirerande.  Ensamstående mamma, tre tonårsbarn. You do the math.

Däremot måste jag säga äldsta dottern alltså. Hon var arton år när projektet genomfördes. I did some research (kollade året boken var utgiven och året de började med projektet) och insåg att vi är jämngamla. Och jag känner inte igen mig i hennes reaktion alls! Inte bara om att ge upp teknik, men som människa. Omogen, much? I slutet kom hon till rätt många conclusions men den som tog det bäst var ju yngsta sonen (gamer och allt!).

Själv kan man ju inte sluta fundera hur man själv skulle reagera. Jag fastnar på tanken på att ge upp telefonen. Inte för att det är en Iphone så mycket som att jag måste kunna nå personer. Utan telefon känner jag mig galet utsatt. Tänk om olyckan är framme?! Åh eller musiken! Hur ska jag kunna dansa? Får hyra en trummis eller nått som får följa mig vart jag än går ifall jag känner för att dansa. 

Jag rekommenderar verkligen boken! Den är väldigt i tiden, härlig, inspirerande, underhållande, rolig och insert ett positivt adjektiv här. 

Betyg: 4 av 5

Nedkopplad av Susan Maushart | Origional title: The Winter Of Our Disconnect: How One Family Pulled The Plug On Their Technology And Lived To Tell/Text/Tweet the tale |Antal sidor: 248|  Utgivningsår: 2010 (min utgåva 2012) | Förlag: Pocketförlaget| Från: Recensionsexemplar från jobbet som jag lånade hem.

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s