bokhandlarn

Jorden runt-läsning: Elfenbenskusten

Lämna en kommentar

elfenbenskustens-flaggaDenna gång blev det inte en tydlig skönlitterär bok, utan mer åt facklitteratur, men det går bra, så länge boken utspelar sig i landet är det okej. Nu har jag i alla fall vart och besökt Elfenbenskustens politiska situation och det var… intressant.

Handling (från goodreads):

Pierre Schori och Maud Edgren-Schori skissar bakgrunden till händelserna i Elfenbenskusten och ger en unik inblick i ett land i djup kris. De diskuterar gapet mellan säkerhetsrådets resolutioner och verkligheten i fält, kvinnors villkor i krig och den afrikanska ungdomens roll, samt afrikanernas egna synpunkter på demokrati.

Kommentar:

Jag är besviken på denna bok. Jag är inte så förtjust i politik. There I said it. Okej, man kan argumentera att allt är politik så jag specificerar och säger att jag har sjukt svårt för politiska personer, organisationer, förkortningar, lagar och allt sånt där.

Jag trodde denna bok skulle omfatta lite mer personliga berättelser från folk som bor i Elfenbenskusten. Inte nödvändigtvis snyfthistorier, men boken heter ju Elfenbenskusten så ursäkta att jag trodde det skulle innefatta Ivorianer! Eller lite snack med några rebeller. Något. Liksom.

Vad har vi lärt oss? Presidenten vill inte avgå när han förlorade valet. Okej, so why am I not surprised? Kommer inte ihåg om det var boken eller en föreläsning som berättade att när en president avgår i Elfenbenskusten (och andra länder) så försvinner liksom alla ekonomiska ”tryggheter”, och då är det ju liiite mer förståeligt att man inte ger upp sin post utan lite fight.

Stundtals spännande, stundtals för mycket politiskt ordbajs.

jordenrunt

civ

  • Côte d’Ivoire 

Huvudstad: Yamoussoukro
Officiellt språk: Franska och cirka 70 andra, bl.a Baoulé, Sénoufo och Yacouba
Total population: 19,840,000
Life exextancy at birth m/f (years) 55/58
Probability of dying under five (per 1000 live births): 108

Statistik och karta taget från WHO’s hemsida.

 

Betyg: 3 av 5!

 

Elfenbenskusten: En utmaning för FN och Afrika avMaud Edgren-Schori och Pierre Schori| Antal sidor: 144|  Utgivningsår: 2011 | Förlag: Leopard förlag | Från: Utrikespolitiska föreningen, Development day 2012

 

Annonser

Författare: bokhandlarn

Dansande boknörd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s